
Kadınlar, erkeklere göre depresyon rahatsızlığına yakalanmaya daha yatkındır. Bunun nedeni, hormonal olarak daha karmaşık bir yapıda olmaları ve duygularını daha hassas yaşamalarıdır. Lohusa depresyonu olarak da bilinen doğum sonrası depresyon da birçok kadının yakalandığı bir depresyon türü olup büyük etkileri olan ve ağır seyreden bir depresyondur.
Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki bir ay içerisinde ortaya çıkar ve iki ay kadar sürebilir. Doğum sonrası oluşan duygusal boşluk ve değişim, hormonal değişimler, psikolojik baskı, annelik hissi ve sorumluluk duygusu doğum sonrası depresyonu tetikleyen etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer eşler arasında uyumsuzluk ve anlaşmazlık varsa ya da ailevi veya ekonomik problemler ile karşılaşılmışsa bu depresyon şiddetli seyredebilir. Ayrıca ilk doğumlar ve yalnız doğumlar da bu depresyonun etkilerini artırabilir.
Doğum sonrası depresyon, doğumdan 2 – 3 gün sonra ortaya çıkar ve kendisini isteksizlik, asabiyet, unutkanlık, endişe, korku, panik ve halsizlikle gösterir. Uykusuzluk ya da aşırı uyuma, panik atak, ağlama nöbetleri ve bebeğe soğuk davranmak da sonraki aşamaları olarak ortaya çıkabilmektedir. Doğum sonrası depresyonun kadınlar arasında görülme oranı %5’tir. Yani neredeyse her 20 kadından 1’inde doğum sonrası depresyon görülür. Görülme sıklığı genç annelerde daha fazla olup tedavisi bilinen depresyon ile bir farklılık göstermez.
Doğum sonrası depresyon geçiren kadınlar bir psikolog danışmanlığında psikolojik olarak rahatlayabilir, gerekli görülürse antidepresan tedavisi görebilirler. Ancak yeni doğum yapmış kadınların emzirmeleri gereken bir bebek olduğu için ilaç tedavisi bu durumda pek önerilmez. Şart olduğu durumlarda ise psikiyatr ve kadın doğum uzmanı tedaviyi koordineli bir biçimde yaparlar.
Emzirmenin anneler üzerinde rahatlatıcı etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle emzirme ile rahatlayan kadınlarda doğum sonrası depresyon sadece psikoterapi ile atlatılabilir. Doğum sonrası depresyon 3. aydan itibaren ortadan kalkmaya başlar ve bıraktığı etkiler en geç 1 sene içerisinde tamamen kaybolur. Ancak herhangi bir doğumundan sonra doğum sonrası depresyon yaşamış kadınların sonraki doğumlarında bunu göz önünde bulundurmaları oldukça önemlidir. Çünkü doğum sonrası depresyon tekrarlayabilen bir depresyon türüdür.

Kadın Depresyonu
Depresyon, çağımızın rahatsızlıklarından biri olarak her geçen gün hayatımızın içinde daha çok yer almaktadır ve istatistiklere göre depresyon rahatsızlığından muzdarip olanların içerisinde kadınlar büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Bu çoğunluğu oluşturan kadınların ise sadece küçük bir kısmı bu anlamda profesyonel bir destek almakta ve depresyonu atlatmaktadır. Geri kalan büyük çoğunluk ise depresyonla nasıl başa çıkacağını […]