İLETİŞİM İÇİN TIKLAYIN

Depresyon nedir ? İzmir’de Depresyon psikolog

 

Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Modern hayatın “mükemmeliyetçiliği” veya mutluluk için bireye gösterdiği lüks hedefler insanların daha da mutsuz olmasına neden oldu. Bugün tüketim çılgınlığının bir sebebi olarak suni ve yapay eşyalarla mutlu olmayı deneyen insanların çoğu hayatın renklerinden mahrum şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyor. Bu halin uzun süre devam etmesi neticesinde ise, ruhsal sarsıntı ve depresyon gibi birtakım psikolojik sorunlar meydana gelebiliyor.

Depresyondaki bir insanın neşesiz, mutsuz ve hayata dair ümitsiz bir hal içerisinde olması borderline denilen ve intihar eğilimiyle sonuçlanabilen ruhsal bozuklukların kapısını aralayabiliyor. Ayrıca psikosomatik çalışmaları sonucunda ruhsal rahatsızlıkların bedensel sorunları da ortaya çıkardığı artık bir gerçeği ifade ediyor. Psikolojik sorunlara sahip kişilerin aynı zamanda da bedensel rahatsızlıklara davetiye çıkardıkları su götürmez bir gerçeği yansıtıyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü depresyon halini yaşayan kişilerin derhal psikolojik destek alarak  sağlıklı ruh haline kavuşma yönünde hareket etmeleri icap ediyor. Depresyonun kendiliğinden geçeceğini sanmak ve çözümünü ötelemek sağlıksız ruh halinin daha değişik ruhsal veya bedensel hastalıkları ortaya çıkarması anlamına geliyor.

Depresyonun nedenleri nedir?

Depresyonun belirli bir tek nedeni söz konusu değildir. Birden fazla etkiden dolayı meydana gelebiliyor. Ancak yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda kişinin hayatındaki radikal değişikliklerin depresyonu önemli ölçüde tetiklediği anlaşılıyor. Mesela, aile fertlerinden birisinin kaybedilmesinden yaşanan çöküntü depresyona dönüşebiliyor. Yoksulluk da aynı şekilde depresyonu tetikleyen nedenler arasında sayılıyor. Özellikle tüketim kültürünün lüksü bir mutluluk aracı olarak genç nesle sunması depresyonun önemli bir sebebi haline gelebiliyor.

Mevsimden kaynaklanan değişimlerin de insan üzerinde depresyon etkisi yaratacağı bir gerçektir. Ancak bunun etkisi fazla değildir. Hastalıklar veya iş hayatındaki başarısızlıklar da depresyonu tetikleyen sebepler arasında yer alıyor. Ailede depresyona yönelik hassasiyeti bulunan anne ve babanın çocuklarında da aynı hassasiyetin olması depresyona yakalanma ihtimalini artırıyor. Dengesiz beslenme ve özellikle alkol gibi zararlı madde kullanımı depresyonu tetikleyen nedenler arasında bulunuyor.

Kadınların gebelik dönemlerinde yaşadıkları aşırı hormon salgısı, duygusal eğilimlerin değişmesine neden oluyor. Bu da, zaten hassas olan kadın ruhunun iyice hassasiyete sahip olmasını ve en ufak aile içi pürüzlerden etkilenerek depresyona girmelerine sebebiyet verebiliyor. Yine gebelik sonrasında da fazlalık kiloların atılamayacağına dair inançlar depresyonu tetikleyebiliyor.

Depresyonun belirtileri nelerdir?

Depresyonla ilgi belirtilerin neredeyse hepsinin her insanda görülebileceğini bir gerçektir. Ancak her depresyon belirtisini üzerinde hisseden kişilerin depresyona yakalandığını söyleyebilmek güçtür. Depresyona yakalanan kişilerdeki ruh halinin istikrarlı olması en önemli hastalık belirtileri içerisinde yer alır. Kişinin ne yaparsa yapsın depresif ruh halini değiştirememesi depresyon başladığının önemli bir emaresidir.

Depresyon belirtilerinin bazıları şunlardır:

  1. Alışılagelmiş aktivitelerin yapılması bile zorlaşmaya başlar. Kişi, gündelik işlerini akstır veya yavaşlatır.
  2. Sosyal ilişkilerden kaçma meydana gelebilir. Kişinin sürekli yalnızlığı arzulaması söz konusu olur. Ancak her yalnız kalma arzusunu taşıyan kişinin depresyon yaşadığı söylenemez. İçe dönük karakterli insanlar yalnızlıkla mutlu olur. Gerektiği kadar da sosyal ilişki kurabilirler. Depresyondaki kişi ise, huzursuzluğundan dolayı yalnız kalmak ister ve insanlardan kaçar.
  3. Cinsel isteklerin azalır ve karşı cinse yönelik herhangi bir istek oluşmamaya başlar.
  4. Hayattan zevk alamamak da önemli belirtilerden birisidir. Bu halin sürekliliği depresyon boyutunun habercisidir.
  5. Umudun tükenir ve intihar gibi düşünceler belirmeye başlayabilir.
  6. Kişinin kendisini küçümsemeye başlaması, değersiz görmesi ve aşağılaması depresyonun önemli bir diğer belirtisidir.

Tüm bunlarla beraber ani değişiklik gösteren ruh hallerinin hayatınızı zorlaştırmaya başlaması depresyondur. Alışılagelen rutinlerinizin değişmesi de depresyonun habercisidir. Rutinden kasıt, kötü alışkanlıkların iyiyle değiştirilmesi değildir. Aksine bu durum hayattan zevk almakla ilgilidir. Ancak sabah 9’da kalkarken artık öğleden sonra ikide kalmak veya az yemek yerken daha fazla yemeğe başlamak gibi değişimler depresyondan kaynaklanabilir.

Depresyon

Depresyonla ilgili bozuklukların çözümü için psikolojik destek almak şarttır. Kişinin kendisinin depresif halini iyileştirebilmesi mümkün değildir. İzmir depresyon danışmanlığı ile uygulanan yöntemlerle  depresyon atlatılabilir. Böylece düşen hayat kalitesinin yeniden kazanılabilir.

 

İzmir’de yaşıyor kendinizi Depresyon’da hissediyor , çözüm arıyorsanız ;  Klinik Psikolog Dr. Sinem Malkoç tarafından en etkili psikolojik danışmanlık yöntemleriyle çözümü, bilgi ve randevu için bize ulaşın.

Kadın Depresyonu

  Depresyon, çağımızın rahatsızlıklarından biri olarak her geçen gün hayatımızın içinde daha çok yer almaktadır ve istatistiklere göre depresyon rahatsızlığından muzdarip olanların içerisinde kadınlar büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Bu çoğunluğu oluşturan kadınların ise sadece küçük bir kısmı bu anlamda profesyonel bir destek almakta ve depresyonu atlatmaktadır. Geri kalan büyük çoğunluk ise depresyonla nasıl başa çıkacağını […]

0 comments